Hírek

VJASZSZ-IGMD-TURKCHAM vámszakmai találkozó 2024. szeptember 24-25.

Kedves Képviselőtársak! Tisztelt Érdeklődők!

A VJASZSZ, a Magyar-Török Üzleti Kamara és Szövetség (TURKCHAM) és az Isztambuli Vámügynökök Szövetsége (IGMD) között 2021 októberében Isztambulban aláírt együttműködési megállapodás alapján szövetségünk meghívására 2024. szeptember 24-25-én Magyarországra látogatott török együttműködő partnerünk, az IGMD.

A török delegációt Serdar KESKİN Elnök,  Nizamettin AĞAR és Çiğdem AĞDAĞ Elnökhelyettesek, valamint Mehmet Memiş YILMAZER és Puaç Ekim KALEMDAROĞLU Igazgatósági tagok képviselték.

A TÜRKCHAM-et Sezen Mustafa Főtitkár, Attila ÖZMERIC és Özgür Kinay tagok, míg Szövetségünket Dr. Berényi János Elnök, Szepesi Sándor Főtitkár és Kovács Ákos, a török tagozat vezetője képviselte.

A szakmai program első napján a három szövetség képviselőit fogadta a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén Gülşen KARANİS Nagykövet Asszony. A közel egy órás találkozáson részt vettek Tahire Nur DURMUŞ és Sedat KARAOĞLU kereskedelmi tanácsosok is. A találkozó keretében Nagykövet Asszony tájékoztatást adott a magyar-török kereskedelmi kapcsolatokról és a két ország közötti árucsere forgalom alakulásáról.

Ezt követően Szövetségünket látogatta meg a delegáció, ahol a közúti határátlépéssel kapcsolatos nehézségekről, illetve ezek megoldási javaslatairól egyeztettünk. Tájékoztatást adtunk arról, hogy a Magyar Kormány, illetve a NAV ez idáig milyen erőfeszítéseket tett a várakozási idők csökkentésére, illetve a jövőben milyen tervek, fejlesztések várhatóak a kormány részéről ebben a témakörben. A szakmai megbeszélést követően a TURKCHAM meghívására ellátogattunk a Gül Baba Türbe és Rózsakertbe, ahol kötetlen beszélgetést folytattunk a török-magyar kulturális értékekről.

A szakmai program második napján fogadta a delegációt a NAV KI Vám Főosztálya, ahol Zólyom András pénzügyőr ezredes Úr, Vám Főosztályvezető a vámunió korszerűsítéséről, a közeljövőben megvalósuló informatikai fejlesztésekről (AES, NCTS 5.), valamint az e-kereskedelemről (IOSS), Tóth Gábor pénzügyőr ezredes Úr, Vám Főosztályvezető helyettes pedig a Vám Főosztály működéséről és szerepéről adott részletes tájékoztatást.

A délután folyamán ellátogattunk a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumba, ahol a tárlatvezetésen túl egy meglepetés zenei programban is részesültek a résztvevők.Késő délután csatlakozott a delegációhoz Dr. Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornok Úr, a NAV Vámszakmai és Nemzetközi elnökhelyettese is, akinek köszönjük, hogy rendkívüli elfoglaltsága ellenére is megtisztelte jelenlétével szakmai programunkat.

Köszönetünket fejezzük ki Gülşen KARANİS Nagykövet Asszonynak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, illetve együttműködő partnerünknek a Magyar-Török Üzleti Kamara és Szövetségnek, hogy segítséget nyújtottak a színvonalas kétnapos program megvalósításához.