Hírek

Együttműködési megállapodás a Magyar-Török Kereskedelmi Kamarával

Szövetségünk Együttműködési Megállapodást kötött a Magyar-Török Kereskedelmi Kamarával (TURKCAM). Az ünnepélyes aláírásra 2019. május 29-én került sor a HILTON-ban, melyen a két szervezet képviselőin kívül jelen volt Bakai Kristóf pénzügyőr ezredes, Vámszakmai Szakfőigazgató Úr is.

A megállapodás célja a török-magyar kereskedelmi forgalom magas szakmai színvonalú vámhatósági és vámügynöki szolgáltatás révén történő gyorsítása, gördülékenyebbé tétele, a felmerülő problémák helyi, gyors és szakszerű kezelése.

Az eseményen tartott beszédében Suat Karakus Úr, a TURKCAM Elnöke elmondta, hogy a két ország kormányfője 5 mrd. USD kereskedelmi forgalom elérését tűzte ki célul, melynek következtében a közeljövőben erősödni fog az áruforgalom ezzel együtt a vámkezelések esetszáma is. A szakmai egyeztetések célja továbbá az adó és vámhatósággal történő kommunikáció javítása, a hatósági elvárások és a jogszabályváltozások közvetítése a kereskedők felé.

Bók Mihály Társelnök Úr (VJASZSZ) beszédében kifejtette, hogy középtávú cél a közös műhelymunka a török és magyar vámhatóságok bevonásával. A törökországi exportőrök számára egy olyan vám- és logisztikai szolgáltatás biztosítása, mellyel a jelenlegi unióba történő szállítások kiszámíthatóbbá és gyorsabbá válhatnak. A szakmai munkacsoportok tevékenysége során a Magyarországon működő török vállalkozások ebben komoly szakmai támogatásra és segítségre számíthatnak a VJASZSZ szakértőitől.

Bakai Kristóf pénzügyőr ezredes Vámszakmai Szakfőigazgató Úr szerint a megállapodás legfontosabb üzenete, hogy az információk megosztásával és időbeli eljuttatásával a török kereskedelmi partnerek felé jelentős mértékben csökkenthető a várakozási idő akár a határokon is. Fontosnak tartja, hogy a Magyar-Török Kereskedelmi Kamara útján a török gazdálkodók hiteles tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen kötelezettségeik vannak Magyarországon és azt hogyan lehet teljesíteni – ez a kulcs. Úgy gondolja, hogy a gazdálkodók többsége jogkövető, tisztában vannak kötelezettségeikkel, ezek elősegítésére pedig az együttműködő partnerek szakmai rendezvényei, kiadványai kiválóak.

Az eseményen részt vett továbbá, Ms. Ayşe Başak Arasli Akyol, Törökország Kereskedelmi Tanácsosa, Lédig Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kereskedelempolitikai főosztályának vezetője, Kun Gábor, a HEPA Vezérigazgató-helyettese és Michele Orzan, az EuCham elnöke.

Az ünnepélyes aláírásról készült képek a galéria menüben is megtekinthetők.