Hírek

Együttműködési Megállapodás az Isztambuli Vámügynök Szövetséggel

Több éves előkészítő munka után Szövetségünk, a Magyar-Török Üzleti Kamara és Szövetség (Turkcham), valamint az Isztambuli Vámügynökök Szövetsége (Istanbul Gümrük Müsavirleri Dernegi=IGMD) Együttműködési Megállapodást kötött 2021. október 20-án Isztambulban.

A Dr. Berényi János, Suat Karakus, Serdar Keskin Elnök Urak által aláírt megállapodás célja a két ország miniszterelnökei által 2019-ben kítűzött és 2023-ig elérendő 6 mrd EUR-s kereskedelmi cél elősegítése, valamint egymás vámszolgáltatóinak és vámszervezeteinek kölcsönös támogatása.

A megállapodás aláírásának fontosságát jelzi, hogy azt megtisztelte jelenlétével Magyarország ankarai nagykövetségének képviseletében Mátis Viktor Nagykövet Úr, az isztambuli főkonzulátus képviseletében pedig Shiraishi Renáta Külgazdasági Attassé Asszony is.

A magyarországi delegáció résztvevői voltak a Turkcham képviseletében: Suat Karakus Elnök Úr, Taner Sari Alelnök Úr, és Mustafa Sezen Főtitkár Úr, a VJASZSZ képviseletében: Dr. Berényi János Elnök Úr, Szepesi Sándor Főtitkár Úr, és Kovács Ákos Úr, szövetségünk Török Szekciójának Vezetője.

Az együttműködés része a vám, jövedéki és határátlépési munkacsoportok felállítása, illetve ezen szakmai területek akcióterve, melynek alapján elindul a közös munka. Legfontosabb cél a szervezetek közötti folyamatos információ csere, szállítási és vámügyintézési folyamatok gyorsítása, illetve, hogy Magyarország a török export áruk elosztó központja legyen, kihasználva a kedvező földrajzi adottságokat.

Az ünnepélyes aláírásról készült képek a galériában tekinthetők meg.

Üdvözlettel:
Szepesi Sándor
Főtitkár