Hírek

Új utakon a Soproni Vámszakmai Napok

„Sopron” … az átlagember számára Tűztorony, Kékfrankos, a Hűség Városa … a vámszakembernek ennél sokkal több „SOPRON” … kultikus hely. „Kultikus hely”, ez így közhelynek tűnik, de ha két vámos, legyen az egyenruhás vagy civil „Sopron” nevét kiejti, a szó új zamatot, értelmet kap. Találkozót, tudást, információt, kapcsolatot, barátságot, megoldást, figyelemfelhívást, megerősítést.

Eddig is tudtuk, hogy „Sopronban” mindig „történik” valami, és most is történt „valami”. Valami, ami nem megszokott, valami, ami talán egy új kezdete. Emlékezni fogunk erre a Vámkonferenciára? Bízunk benne, hogy igen!

Az évtizedes hagyományokkal bíró szakmai rendezvény a NAV és a VJASZSZ, valamint a Nyugat-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége és a VJASZSZ között korábban megkötött Együttműködési Megállapodások megújításának ünnepélyes aláírásával kezdődött.

Szövetségünk a hagyományos értékek mellett mindig törekszik arra, hogy a változó gazdasági, társadalmi környezet kihívásaira felkészítse tagjait, rendelkezésre álló eszközeivel segítséget nyújtson a vámszolgáltatások piacán való eligazodáshoz, a szolgáltatások fejlesztéséhez és minőségének javításához. Fontos szempont a szabályoknak való megfelelés, de szükséges olyan jogi és gazdasági környezet kialakítása is, mely stabilabbá, kiszámíthatóbbá, valamint vonzóvá teszi a magyar vámszolgáltatók piacát más tagállamokkal szemben.
A közel 150 résztvevő számára ezen gondolatok szellemében, új témákkal, és új megoldásokkal indult a konferencia, melynek első Üzletember Találkozóján a NAV és a civil szféra képviselői közösen tették fel egymásnak és maguknak is a kérdést, „versenyképes-e a NAV?”. Nehezen körül határolható fogalmat kerülgetünk. Mitől versenyképes egy hatóság? Nem, nem attól, hogy ellenőrzés nélkül átenged mindent. A gazdálkodó számára a versenyképesség mást jelent. Gyorsaságot, kiszámíthatóságot, korrektséget, egyértelműséget, szakszerűséget és jogszerűséget.
A legtöbb gazdálkodó nem akarja elkerülni a kötelezettségeket, és ma már egyre többen külföldön sem szeretnének vámkezeltetni. Csupán azt szeretnék, hogy akár Röszkén vámkezel, akár Budapesten, vagy Záhonyban, ugyanazt a jogkövető eljárást kapja a hatóságtól, mint amit maga is képvisel. Jobb színvonalat, mint másik tagállamban. Támogatást, ha kell segítséget.

Viszont aki a kockázati piramis csúcsán érzi jól magát, az lássa, félje a NAV szigorú (másik) arcát … és ha emiatt elmenekül vagy egyik tagállamról a másikra vándorol, hát nem fog hiányozni sem a hatóságnak, sem a piramis fundamentumának.

A „Hozzuk haza a vámkezeléseket” témakörköz kapcsolódó előadásokból megállapítható volt, hogy nincs vita az érintettek között abban, hogy a vámkezelések Magyarországra történő hazahozatala közös cél. A célhoz vezető utat, valamint a jelenlegi helyzetet elemezték az előadók. A szolgáltatók részéről összehasonlításra került a jelenlegi vámszolgáltatási piac helyzete más tagországok hasonló szolgáltatóival, valamint a szolgáltatók és a vámhatóság egymásra utaltsága és a jogalkotással szemben támasztott követelmények. A vámhatóság részéről bemutatásra került, hogy miként tud kiszámíthatóan és jogszerűen működni a vámkezelés folyamata úgy, hogy a Magyarországra irányuló szállítmányok esetében ne más tagállam legyen a vámkezelési célállomás, hanem hazánk.
A felvetődő kérdésekről a technikai megoldásokról, eddig talán nem tapasztalt nyíltsággal tudtak az előadók és a résztvevők beszélni, és egyetérteni a kitűzött végső céllal. Nem maradt kétség a felől, hogy a hatóság is elkötelezett egy vonzó, a vámszakmát érintő gazdasági környezet kialakítására, már nem csak a gondolatok, hanem a megvalósítás szintjén is.
A jövedéki törvény jövő évi hatálybalépésével kapcsolatos gazdálkodói feladatok, valamint az új szabályozás szerinti nyilvántartások, adatszolgáltatások adták a jövedéki szekció témáit. A szakmai tematikus témák mellett betekintést nyerhettünk egy hazai vállalkozás által kidolgozott egyedi és hamisíthatatlan nanotechnológia felhasználás lehetőségeibe is. A kizárólag magyar tulajdonú vállalat előadása számos lehetőségre rávilágított a jövedéki termékek forgalmazásával kapcsolatban, amely pl. a márkavédelem, az élelmiszer biztonság és az adófizetés azonosíthatósága területén nyújt biztonságos áruazonosítást.
Az előadások korán interaktív beszélgetéssé alakultak és a rendelkezésre álló időkeret majdnem kevésnek bizonyult a felmerült problémák megvitatására. Külön hangsúlyt kapott az előadásokban az új Jöt. hatálybalépésével követendő eljárás az engedélyesek kötelezettségei tekintetében. Külön szakmai feladat lesz az adóraktárak napi adatszolgáltatási kötelezettségével egybekötött gazdálkodói adatokra vonatkozó módosítások összehangolása. A jogalkotói szándék arra irányult, hogy a gazdálkodók a termékek és a gazdálkodó adatokban bekövetkezett változást egy adatszolgáltatásban történjen meg. Azonban a gazdálkodói véleményekből kiderült, hogy ezeket az adatokat a gazdálkodók külön kezelik. A törvény végrehajtási rendeletének megjelenését követően újabb konzultációra lesz szükség és igény a NAV vezetőivel és szakmai főosztályaival a zökkenőmentes átmenet reményében.
Egy új kezdete volt tehát „Sopron”. Megismertünk egy önmagába néző, önkritikus, megújulni kész hatóságot. Egyértelművé vált, hogy a tisztességes piaci szereplők igénylik a bizalmi-partneri kapcsolatot, a „szőnyegbombázó” helyett a „mesterlövész” hatóságot! Mi segítünk és partnerek vagyunk a célok elérésében! Hajrá NAV, hajrá Gazdálkodó!

Sajtóvisszhang

Képanyag a Sopron TV műsorából