Hírek

VJASZSZ-IGMD-TURKCHAM szakmai fórum 2022. szeptember 28-29.

Kedves Képviselőtársak! Tisztelt Érdeklődők!

Szövetségünk és a Magyar-Török Üzleti Kamara és Szövetség (TURKCHAM) tavaly októberben együttműködési megállapodást írt alá az Isztambuli Vámügynökök Szövetségével (IGMD). Ennek az együttműködésnek a folytatásaként meghívásunkra 2022. szeptember 28-án Magyarországra látogatott a török partnerünk.

A delegáció tagjai voltak:

  • Serdar KESKIN Elnök
  • Rıdvan HALİLOĞLU Alelnök
  • Çiğdem AĞDAĞ  Főtitkár
  • Murat GÜNDOĞDU Igazgatótanács tagja
  • Erdinç ÇİL Nemzetközi Kereskedelmi Kutatási Bizottság elnöke
  • Nadir AĞDAĞ Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja

A két napos szakmai rendezvény első napjának helyt adó EKOL Logistics Kft.-nél áttekintettük a vám, jövedéki, adózási, logisztikai területek, ahol szorosabbra tudjuk fűzni szakmai kapcsolatainkat, tevékenységeinket. Szövetségünket Dr. Berényi János elnök, Szepesi Sándor Főtitkár, Dr. Sándor János a Nemzetközi Bizottság Elnöke és Dr. Mayer Balázs a Felügyelő Bizottság Elnöke képviselte.

Az egymás közötti együttműködés mellett azonban rendkívül fontosnak tartjuk a különböző hatóságokkal való együttműködést is. Ezért is kapott meghívást a második szakmai napra a Technológiai és Ipari Minisztérium (Rónay-Tobel Beatrix Főosztályvezető Asszony) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (Torda Csaba pénzügyőr dandártábornok, Főosztályvezető Úr), BF Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztály (Vincze Tibor Úr), kiváló szakértői, akik egy-egy rövid előadással kívánták felhívni  a figyelmet az adott szakterület sajátosságaira. Köszönjük Törökország Nagykövetségének, az Adria Port Zrt., a Hungrail, a HEPA , a NIT, és az MKIK képviselőinek, hogy elfogadták meghívásunkat és jelenlétükkel megtisztelték a szakmai rendezvényünket.

A két szakmai nap eredményeként célul tűztük ki, hogy szakmai támogatást nyújtunk a két ország miniszterelnöke által korábban meghatározott áruforgalmi célok teljesüléséhez, melynek érdekében a vám, a logisztika, és a fuvarozás szereplőinek össze kell fogniuk és közösen olyan megoldásokat keresni, amelyek elősegítik a gyors vámeljárásokat, a szállítási idők csökkenését és a hatékony logisztikai megoldásokat.

Dr. Berényi János elnök Úr nevében is köszönöm Bakai Kristóf Péter Vámszakmai és Nemzetközi Elnökhelyettes Úrnak a szakmai támogatást, megtiszteltetés volt a résztvevők számára, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyet biztosított a második napi szakmai fórum megtartásához. Köszönetünket fejezzük ki továbbá az említett előadóknak, akik hozzájárultak a szakmai fórum sikeréhez, Suat Karakus Úrnak a TURKCHAM Elnökének, és kollégáinknak, Bók Mihály Főtanácsadó Úrnak és Kovács Ákos Úrnak, a Török Szekció vezetőjének  a szakmai rendezvényünk előkészítésében és lebonyolításához nyújtott példaértékű segítségükért.

A szakmai program mellett a delegáció ellátogatott a Parlamentbe, Törökország Nagykövetségére és a Gül Baba Türbe és Rózsakert-be is.

Szepesi Sándor

Főtitkár